HERBATA

( ilość produktów: 23 )

Sklep z herbatą liściastą i herbatą w torebkach

W naszym sklepie internetowym Ekspresowo.pl znajdą Państwo herbaty, które z powodzeniem umilą każdą porę dnia! Przygotowaliśmy wiele propozycji herbat, zarówno liściastych, które można zaparzyć kilkukrotnie i cieszyć się naturalnym aromatem oraz herbat w torebkach, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Jakie są rodzaje herbat?

Zarówno w przypadku herbaty liściastej, jak i herbaty w torebkach bardzo ważne jest jej pochodzenie oraz cały proces jej przygotowania. Z reguły wymienia się 6 rodzajów herbat, a stopień ich zabarwienia zależy od utlenienia liścia i jego obróbki.

Kolory herbat:

- herbata biała

- herbata zielona

- herbata czerwona

- herbata Oolong

- herbata czarna

- herbata Pu Erh

Czym różnią się rodzaje / kolory herbat?

Każda herbata pochodzi z liści, a jej kolor zależy od ich utlenienia oraz sposobu obróbki i przygotowania herbaty do spożycia. Czym różnią się kolory herbat?

- Biała herbataliście herbaty jedynie więdną przez kilka dni i od razu są poddane obróbce. Proces utlenienia zachodzi na poziomie 5%, a susz składa się z małych pączków, a nie listków. Biała herbata charakteryzuje się delikatnym owocowo-kwiatowym smakiem, jednak posiada bardzo dużo kofeiny.

- Zielona herbata – suszone liście są poddane obróbce ciepłem przy pomocy pary wodnej lub prażenia w workach. Następnie na różnych etapach liście herbaty są dodatkowo suszone i zwijane, dzięki czemu ten rodzaj herbaty posiada wiele różnych, ciekawych aromatów.

- Czerwona herbata – podlega częściowemu utlenieniu, które jest przerwane, a liście herbaty są przykrywane materiałem i leżakują od 3 do nawet 60 lat! Napar jest lekko słodkawy z dymnymi nutami i jest wyjątkowo zdrowy.

- Oolong herbata – są to herbaty częściowo utlenione - od 10% do nawet 80%. Ten rodzaj herbaty idealnie nadaje się do wielokrotnego parzenia, a jego kremowy smak, o maślanych nutach ma swoich wielbicieli na całym świecie!

- Czarna herbata – najbardziej popularna, czarna herbata jest poddana najmocniejszemu utlenieniu, bo aż około 90%. Ciemna herbata jest cierpka, ale można w niej wyczuć nuty smakowe takie jak czekolada, miód czy owoce!

- Pu Erh herbata – liście tej herbaty pochodzą z krzaków, które mają nawet 1000 lat! Są pozostawione do fermentacji nawet na kilka dekad, a w tym czasie powstające w nich bakterie nadają herbacie aromat ziemi, gliny czy skóry.

pixel