Przepis na Dalgona Coffee, czyli kawa po koreańsku.
Idealny przepis dla fanów kawy i słodyczy :)
Podążając za trendami i potrzebami naszych kawoszy, przygotowaliśmy prosty poradnik jak zrobić kawę Dalgona Coffee. Jest do deser składający się z ciepłego mleka, chociaż można spotkać się z wersją na zimno - to oczywiście kwestia preferencji. Jeśli zdecydujecie się na na kawę w wersji zimnej to do schłodzonego mleka można dodać lód i to jest jedyna różnica w wykonaniu :). Kolejnym składnikiem a właściwie głównym, charakterystycznym dla tego deseru elementem jest słodka kawowa pianka. Tylko tyle i aż tyle :)!
Dalgona Coffee czyli kawa po koreańsku.
Ten deser kawowy po zyskaniu popularności w Korei został nazwany Dalgona Coffee, co nawiązuje do tradycyjnych ulicznych koreańskich słodyczy Dalgona, których głównym składnikiem jest roztopiony cukier. Najbardziej kontrowersyjną częścią przepisów na kawę Dalgona Coffee jest fakt, że oryginalnie jest ona robiona z kawy rozpuszczalnej instant :O. Nie mogliśmy na to pozwolić, więc specjalnie dla naszych kawoszy przygotowaliśmy przepis ze świeżym espresso - do tego deseru rekomendujemy jedną z naszych pysznych kaw: Kubica Brazylia, Kubica Supremo lub Bou Cafe Crema.
No ale do rzeczy. Przepis jest bardzo prosty, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zaskoczył bliskich tą niecodzienną wersją kawy w zaciszu domowym. Mimo, że dużo osób widziało Dalgona Coffee na Instagramie czy Tik Toku to nie każdy miał okazję ją pić :).
Składniki na jedną kawę:
- espresso 30 ml
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (ilość dostosuj do swojej szklanki i co proporcji, które chcesz uzyskać)
- odrobina kakao do posypania na wierzch (opcjonalnie - możesz dodać inne dodatki według własnego pomysłu)
Dodatkowo przygotuj miseczkę do ubijania piany (sugerujemy pojemnik z szerszym dnem, aby ułatwić sobie ubijanie) oraz coś do ubijania piany - u nas spieniacz do mleka na baterie, ale może być to także mikser lub trzepaczka.
Wykonanie:
- Połącz espresso i cukier w miseczce.
- Za pomocą spieniacza ubijaj masę aż do uzyskania aksamitnej pianki.
- Do przygotowanego mleka dodaj na wierzch piankę i udekoruj (opcjonalnie - u nas odrobina kakao)
Smacznego!