Kawa z jajkiem na Wielkanoc!
Smacznej kawy z jajkiem - to nie żart!
W ramach świątecznej ciekawostki dołączamy przepis na kawę po skandynawsku (lub po szwedzku), której niecodziennym składnikiem jest właśnie jajko:
Potrzebujemy:
- 3 łyżki grubo zmielonej kawy
- 1 jajko
- szklanka wody + filiżanka wody na koniec gotowania
1. Do szklanki lub miseczki wsypujemy kawę i wbijamy jajko (dla bardziej odważnych - można dodać skorupkę XD). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej wcześniej przygotowaną mieszankę.
3. Gotujemy przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy filiżankę zimnej wody i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
4. Przelewamy napar przez sitko do ulubionych kubków lub filiżanek i delektujemy się niecodziennym przysmakiem.
Tak przygotowana kawa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Jajko nie wpływa znacząco na smak naparu ale sprawia, że jego konsystencja jest bardziej kremowa. Dodatkowo taką kawką możemy nieco wspomóc pracę naszej wątroby :)