Kawa na lato - jak się pysznie ochłodzić w upalne dni?
Uff jak gorąco! Lato w pełni, pogoda wyjątkowo sprzyja, więc większość z nas z uśmiechem na ustach stara się spędzać jak najwięcej czasu na różnych aktywnościach na zewnątrz. Jednak każdemu z nas w większym lub mniejszym stopniu, czasami ten upał doskwiera. Szukamy wówczas sposobów na ochłodzenie organizmu lub zrelaksowanie się z czymś zimnym w ręce. Dzisiaj mamy dla Was kilka przepisów na to, jak pysznie i kofeinowo ochłodzić się w upalne dni. Zapraszamy do lektury!
Kawa mrożona - jaki rodzaj kawy wybrać do zimnych napojów?
Klucz do idealnej kawy mrożonej tkwi w samych ziarnach. Warto wybrać kawy o intensywnym smaku i niskiej kwasowości - to one najlepiej komponują się z lodem i ewentualnymi dodatkami. Kawa mrożona musi mieć charakter i odpowiednią intensywność, aby orzeźwiała i odpowiednio pobudzała.
Polecamy Wam wybierać ziarna z regionów takich jak Brazylia, Kolumbia, Hiszpania czy Indie. Kawy z tych miejsc charakteryzują się pełnym czekoladowo-orzechowym posmakiem i dużą intensywnością. Pamiętajcie - jeśli Waszym celem jest uzyskanie aromatycznej kawy mrożonej, to lepiej unikajcie delikatnych kaw, które mogą się nie przebić smakiem przez lód, mleko, syropy czy inne dodatki.
My polecamy Wam kawę ziarnistą BOU Cafe Natural Crema - to doskonała propozycja do mrożonej kawy z dodatkiem syropu smakowego i mleka.
Dla miłośników mrożonej Americano polecamy klasyczną kawę ziarnistą Kubica z Brazylii 100% arabica, która doda Wam energii i orzeźwi w chłodne dni. Jeśli natomiast chcecie zaszaleć i spróbować mrożonej kawy z nietypowymi dodatkami, jak sok pomarańczowy czy tonik, polecamy kawę świeżo paloną 100% Arabika bez kwasku Kubica Negro.
Modne rodzaje kaw mrożonych
Moda na kawę trwa wiecznie i wierzymy, że tak będzie zawsze. Natomiast to, co się zmienia, to nowe lub odkrywane na nowo przepisy na ten pyszny napój. W ostatnich miesiącach możemy zauważyć zwiększoną popularność picia kaw z dodatkami takimi jak tonik czy soki owocowe (tu króluje sok pomarańczowy).Aktualnie w absolutnym TOP możemy znaleźć:
- Orange Freshpresso
- Espresso Tonic
- Espresso na lodzie
- Iced Cappuccino
- Smakowe Iced Americano
Przepis na kawę mrożoną
Przygotowaliśmy dla Was prostą ściągę, która pozwoli Wam nawet za chwile zrobić pyszną kawę z dodatkiem lodu i ochłodzić się w ciepłe dni aromatami kawy i nieszablonowych dodatków!
Orange Freshpresso - przepis:
Składniki:
- 1 podwójne espresso
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podwójne espresso i odstaw do ostygnięcia.
- Wypełnij szklankę kostkami lodu.Wlej do szklanki sok pomarańczowy.
- Następnie wlej do szklanki podwójne espresso.
- Uzyskasz w ten sposób dwie oddzielne, ładnie widoczne warstwy.
- Wymieszaj np. słomką.
Gotowe - smacznego!
Espresso Tonic - przepis:
Składniki:
- 1 podwójne espresso
- 150 ml toniku
- Kostki lodu
- Plasterek cytryny lub pomarańczy do dekoracji lub dodania dla smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podwójne espresso i odstaw do ostygnięcia.
- Wypełnij szklankę kostkami lodu.
- Wlej do szklanki tonik.
- Dodaj schłodzone espresso, wlewając je powoli po łyżce, aby uzyskać efekt warstw.
- Udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy, jeśli chcesz lub dodaj do środka dla smaku.
Gotowe - smacznego!
Espresso na lodzie - przepis:
Składniki:
- 1 podwójne espresso
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podwójne espresso i odstaw do ostygnięcia.
- Wypełnij szklankę / filiżankę kostkami lodu.
- Wlej do szklanki schłodzone espresso.
- Delikatnie zamieszaj.
Gotowe - smacznego!
Iced Cappuccino - przepis:
Składniki:
- 1 podwójne espresso
- 100 ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj podwójne espresso i odstaw do ostygnięcia.
- Spień mleko za pomocą spieniacza do mleka.Wypełnij szklankę kostkami lodu.
- Wlej do szklanki schłodzone espresso.Dodaj spienione mleko, aby uzyskać efekt pianki.
- Dodaj ulubioną posypkę np. czekoladową.
- Delikatnie wymieszaj i gotowe!
Smakowe Iced Americano - przepis:
Składniki:
- espresso
- woda
- ulubiony syrop do kawy
- Kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj espresso.
- Dodaj wodę (ok. 150 ml) i zostaw do ostygnięcia.
- Wypełnij szklankę kostkami lodu.
- Wlej do szklanki schłodzoną kawę.
- Dodaj syrop, np. Naturalny syrop karmelowy BOU Cafe!
Gotowe!
Jesteśmy ciekawi, który przepis będzie według Was najsmaczniejszy!