Jak przechowywać Kawę?

2024-09-11
Jak przechowywać Kawę?

Dla miłośników kawy, odpowiednie przechowywanie kawy ziarnistej i mielonej to klucz do zachowania jej świeżości i pełni aromatu. W tym artykule omówimy, jak najlepiej przechowywać kawę, aby jak najdłużej cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Kawa w formie ziaren jest najbardziej odporna na utratę aromatu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, aby jej smak pozostał z nami jak najdłużej. Kawa powinna być przechowywana w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku. Światło, powietrze, ciepło i wilgoć to główne czynniki, które mogą wpływać na degradację ziaren kawy. Idealnym miejscem do przechowywania kawy ziarnistej jest sucha, chłodna szafka, z dala od piekarnika, kuchenki czy innych źródeł ciepła.

Kuszącym pomysłem może być przechowywanie jej w lodówce, jednak nie polecamy tego rozwiązania, ponieważ olejki zawarte w ziarnach kawy są neutralizowane pod wpływem zbyt niskiej temperatury. Do tego nie zapominajmy o tym, że nieszczelnie zamknięta kawa może pochłonąć zapachy z lodówki. A przecież nie po to kupujemy kawę, żeby smakowała tuńczykiem :).

Jak przechowywać kawę mieloną?

Kawa mielona jest bardziej podatna na utratę aromatu niż kawa ziarnista, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jej przechowywanie. Zasady są takie same jak w przypadku kawy ziarnistej, ale trzeba mieć na uwadze, że kawa mielona nigdy nie zachowa swojego aromatu tak długo jak kawa ziarnista, niezależnie od tego jak bardzo się postaramy.

Czy można mielić kawę na zapas?

Mielenie kawy na zapas to praktyka, której lepiej unikać, jeśli zależy nam na pełni smaku i aromatu. Kawa mielona szybko traci swoje właściwości, więc mielenie kawy bezpośrednio przed jej zaparzeniem to najlepszy sposób na zapewnienie bogatego smaku naparu. Jeśli jednak decydujemy się na mielenie kawy na zapas, należy przechowywać ją w hermetycznym pojemniku, najlepiej w małych porcjach, aby minimalizować czas, kiedy jest narażona na działanie powietrza.

Gdzie kupować kawę?

Warto pamiętać, że kawa świeżo po wypaleniu powinna poleżeć kilka dni, aby mogła się odgazować i pokazać pełną paletę smaku.

Po tym czasie jednak im starsza jest kawa, tym ma mniej aromatu. Dlatego warto zmienić swoje nawyki zakupowe i kupować kawę w mniejszych sklepach oraz w mniejszych porcjach. Kawy dostępne w marketach, przez wydłużoną drogę logistyczną mogą być o wiele starsze, niż kawa z lokalnej palarni lub mniejszego sklepu z kawą. Kupowanie mniejszych porcji z kolei sprawi, że skracamy czas zużywania kawy i po skończeniu opakowania możemy zaopatrzyć się w kolejną świeżą porcję ziaren.

Mamy nadzieję, że nasze rady okażą się pomocne i będziecie mogli cieszyć się jeszcze dłużej aromatem Waszej ulubionej kawy!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2024
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel