Barraquito - czyli kawa po kanaryjsku z likierem.
Hej kawosze! Wakacje pełną parą!
A jak wakacje to może Kanary?
A jak Kanary to koniecznie kawa barraquito!
Przedstawiamy przepis na kawę po kanaryjsku:
- 2-3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
- 30 ml ulubionego espresso (polecamy hiszpańską kawę BOU cafe, szczególnie Natural Crema)
- 30-50 ml spienionego mleka 3,2%
- likier cytrusowy (np. hiszpański Licor 43 Cuarenta Y Tres)
- kawałek skórki limonki (opcjonalnie cytryny)
Na dnie szklanki ląduje skondensowane mleko. Wszystkie kolejne warstwy dodajemy ostrożnie po ściance lub za pomocą łyżki, żeby się nie wymieszały. Kolejnym składnikiem jest likier. Następnie dodajemy nasz ulubiony kofeinowy napar. Całość dopełniamy spienionym ciepłym mlekiem. Wisienką na torcie, a w zasadzie limonką na torcie XD jest starta skórka limonki, którą posypujemy warstwę spienionego mleka. Całość możemy dodatkowo udekorować plasterkiem lub kawałkiem skórki limonki.
I już! Wasz energetyzujący napój w wakacyjnym stylu gotowy! Teraz pozostaje tylko jedna decyzja - czy wymieszać Wasze kawowe dzieło przed wypiciem? Zdania ekspertów są podzielone :)